Palme - eftersnack

 
"Palme" var en överlag bra och intressant dokumentär. Filmskaparna lyckas skildra den forne statsministerns liv från barndomsåren till mordet och berätta om både den politiska karriären och privatlivet på dryga två timmar, och det känns aldrig särskilt segt eller långrandigt. Även om jag som sagt inte är särskilt politiskt intresserad, utan snarare är personen som drar sig undan politiska samtal, så känns filmen som en lättillgänglig och nyttig inblick i Sveriges historia.
Dock känner jag att filmen inte riktigt lyckas ge en tillfredställande bild av den aggresiva kritik som riktades mot Palme. De flesta röster som presenteras är överlag positiva (med undantag för IB-affären som tas upp vid ett tillfälle), medan de kritiska rösterna mest reduceras till att man visar upp några av de karikatyrteckningar som cirkulerade bland Palmemotståndarna. Då det uppenbarligen fanns ett så starkt hat mot Palmes politik att det till slut ledde till ett av Sveriges mest uppmärksammade mord så känns det synd att den delen av historien ägnas så lite tid.
 
Överlag är det dock en bra film för oss som inte var med när det begav sig... och för de som redan kan historien om politikern så kan den säkert ge en intressant bild av privatpersonen Palme. 
En intressant parantes var att Lasse och jag hamnade bredvid en dam i sjuttioårsåldern i biosalongen. Vi satt kvar i salongen efteråt och diskuterade filmen med henne, och det visade sig att hon hade bott granne med familjen Palme i Vällingby på sjuttiotalet :)

Kommentarer



Kommentera inlägget här

Publiceras ej!